שנת סיום: 2019

כותרת עבודת הדוקטורט: תכנית שיקום ייחודית לצעירות עם הפרעות אכילה קשות בישראל: בחינת יישום עקרונות תיאורית ההחלמה בבריאות הנפש וזיהוי גורמים מנבאים להחלמה

מנחה: פרופ' יעל לצר

רקע:

במהלך העשורים האחרונים, חל שינוי משמעותי בטיפול המוצע למטופלים המתמודדים עם מחלות נפש, בארץ ובעולם. הבסיס לשינוי מושתת על תיאוריית ההחלמה בבריאות הנפש וההבנה כי יש להסיט את מרכז הכובד של שירותי בריאות הנפש מטיפול במוסדות פסיכיאטריים (שלב המיועד לייצוב המטופל במצב האקוטי של מחלתו) לשירותי שיקום בקהילה, המטרה הייתה לקצר את משך האשפוז ולסייע למטופלים להשיג מידה מרבית של איכות חיים ועצמאות תפקודית. קבוצה ייחודית של מטופלים פסיכיאטריים אשר זכו רק בשנים האחרונות להכרה כזקוקים במידה רבה לשירותי שיקום הם מטופלים המתמודדים עם הפרעות נפשיות קשות ובכללן – הפרעות אכילה. הפרעות אכילה הן הפרעות פסיכיאטריות בעלות שכיחות גבוהה (0.3%-2% מהאוכלוסייה), הכרוכות בתחלואה פסיכיאטרית מרובה, סיבוכים רפואיים, פרוגנוזה קשה ואחוזי תמותה גבוהים. מתוך רצון לשפר את הפרוגנוזה של מטופלות המתמודדות עם הפרעות אכילה קשות בישראל, תוך הישענות על נקודות דמיון מעולם השיקום הפסיכיאטרי, הוקמו בישראל (החל משנת 2008) שלושה בתים שיקומיים המיועדים לצעירות בשלבי החלמה שונים מהפרעות אכילה, אשר אינן מסוגלות להשתלב בחיי הקהילה בכוחות עצמן. המטרה הקלינית של שלושת הבתים היא לאפשר למטופלות בוגרות הבית "לחצות את הגשר" בין אשפוז לחיים עצמאיים, בהם ישכילו לשלב בין טיפול במחלה לבין החלמה וניהול חיים תקינים, קרי לנהל את המחלה. עד כה, לא נערכה בדיקה אמפירית של יעילות היישום של תיאוריית ההחלמה בבריאות הנפש לשיקומן של מטופלות עם הפרעות אכילה קשות ולא נבדקה יעילות התוכנית השיקומית הייחודית שפותחה להפרעות אכילה. 

מטרות:

מטרותיו של מחקר זה הן: 1. לבחון את מידת ואופן היישום של עקרונות תיאורית ההחלמה בבריאות הנפש בתהליך השיקום של מטופלות עם הפרעות אכילה קשות בישראל. 2. לבחון גורמים מנבאים להחלמה מהפרעות אכילה קשות, בדגש על בחינת תפקידו של השיקום התזונתי. 

שיטות:

מחקר זה הינו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי בשילוב מחקר איכותני. לצורך בחינת שאלות המחקר, בחרנו להתמקד בבית השיקומי הממוקם בצפון ישראל, "צידה לדרך", אשר הוקם בשנת 2009, בחסות המרפאה להפרעות אכילה במרכז הרפואי רמב"ם. המחקר עתיד לכלול את כל הנתונים הקיימים ברשות הבית השיקומי "צידה לדרך", לאורך שש שנים לפעילותו (בתוך כך- נתוני רקע אודות המשתקמות, תהליכי שיקום, דוחות פעילות שוטפים, נתונים אודות המשתקמות בשלבים שונים של התוכנית ובסיומה). ראיונות אישיים עם הוגי התוכנית ומפעיליה וכן דוחות הפעילות של הבית ישמשו לצורך למידת מודל שיקומי ייחודי זה ובחינתו לאור עקרונותיה של תיאוריית ההחלמה בבריאות הנפש. במקביל, ימלאו המשתקמות שאלון קנה מידה להערכת הטיפול בהפרעות אכילה, ושאלון המיועד להערכת תהליכים ותוצאות במערך השיקום הפסיכיאטרי בקהילה, בכדי להעריך את מידת ההחלמה הקלינית והאישית מהפרעות אכילה.

חשיבות וחדשנות המחקר:

מחקר זה ייבחן לראשונה את מידת ואופן היישום של עקרונות מודל ההחלמה הפסיכיאטרי לאוכלוסיית המתמודדות עם הפרעות אכילה, תוך התמקדות בתהליך השיקום התזונתי. בנוסף לכך, תבחן יעילות השיקום באופן מקיף, מעבר למקובל בספרות בתחום ההחלמה מהפרעות אכילה; יוערכו פרמטרים פסיכו סוציאליים לצד בחינת סטאטוס סימפטומים קליני. כמו כן, ייבחנו גורמים המנבאים החלמה מהפרעות אכילה. ברמה היישומית, ניתן יהיה בהתבסס על הגורמים המנבאים, לשפר את תהליך בחינת ההתאמה של מטופלות הסובלות מהפרעות אכילה להשתתפות בתוכנית שיקום "הבית השיקומי", ולבנות עקרונות לתוכנית התערבות שיקומית מוצלחת, אשר בטווח הרחוק עשויה לשפר את הפרוגנוזה של מתמודדות עם הפרעות אכילה קשות.