שנת סיום: 2019

כותרת עבודת הדוקטורט: מודל הירארכי משולב אדם-סביבה לבחינת גורמי הסיכון לזיהום בדרכי השתן בחיידק עמיד לאנטיביוטיקה בקהילה

מנחים: פרופ' מנפרד גרין, ד"ר רונית אלמוג ופרופ' ראול רז

תכשירי אנטיביוטיקה נמנים בין התרופות שתרמו התרומה הגדולה ביותר להצלת חיי אדם מאז שהוכנסו לשגרה הטיפולית בתחלואה זיהומית בשנות ה 30. עם זאת, יעילותם של משאבים אלו, נמצאת היום בסכנה עקב מגמה עולמית של  עלייה בהימצאות של חיידקים מחוללי מחלה עמידים לאנטיביוטיקה. העלייה בשיעור החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה, כולל לתכשירים רחבי טווח הגבירה את הצורך בהבנת הגורמים והפתוגנזה של התפתחות עמידות לאנטיביוטיקה ושל התפשטותם של הזנים העמידים בזיהומים בדרכי שתן. מחקרים רבים הצביעו על קשר בין שימוש נרחב באנטיביוטיקה לבין התפתחות זני חיידקים עמידים ואולם, מחקרים אלו ואחרים הצביעו על הצורך הדחוף במחקרי המשך שיספקו מידע מפורט על גורמים נוספים התורמים להתפתחותם של זנים עמידים, גורמים המשפיעים על התפשטותם של זני חיידקים עמידים בבתי חולים ובקהילה וגורמים המשפיעים על הסיכון למחלה ועל האינטראקציה בין הגורמים השונים. טיפול אנטיביוטי זוהה במחקרים רבים כגורם סיכון להתפתחות זנים עמידים של חיידקים הגורמים לזיהום בדרכי השתן ואולם ההידבקות בחיידקים העמידים תלויה במאפייני הסביבה והפרט המאפשרים העברתם והתרבותם של החיידקים הללו. מנגנוני ההעברה וההדבקה בחיידקים עמידים בדרכי השתן נחקרו בעיקר בסביבת בתי חולים ולא בקהילה.  מטרת המחקר המוצע היא לבחון את מאפייני הסביבה והפרט המאפשרים העברה של חיידקים עמידים הגורמים לזיהום בדרכי השתן בקהילה. לאור מקורם האנטרלי (מערכת העיכול) של מרבית החיידקים מחוללי המחלה, ההשערה היא שהתפשטותם של החיידקים העמידים הגורמים לזיהום בדרכי שתן בקהילה היא בדרך פקלית אורלית ולכן  ההסתברות לרכישת חיידק עמיד  קשורה לשכיחות הבסיסית של המצאות חיידקים עמידים באזור הגאוגרפי, לשיעור השימוש באנטיביוטיקה באותו אזור ושדפוס ההעברה/התפשטות של החיידקים העמידים קשור לקרבה הגאוגרפית בין המקרים ולמאפייני סביבה ואורח חיים של האוכלוסייה. התפתחות המחלה תלויה בנוסף, במאפייני הפרט ובאלימות החיידק. מוצע לערוך מחקר עוקבה היסטורי, המבוסס על הרשומות הרפואיות הממוחשבות של כלל מבוטחי שירותי בריאות כללית  במהלך 4 שנים (2010-2013). תבוצע אינטגרציה בין מספר עולמות מידע לבניית משתני המחקר למסד נתונים אחד: מאפייני סוציו דמוגרפים  ונתוני מיקום גאוגרפי, מאפייני שימוש וצריכת שירותים רפואיים, נתוני תחלואה כרונית ותחלואה זיהומית, צריכה/ניפוקי אנטיביוטיקה, ומיקרוביולוגיה. שימוש במודל סטטיסטי היררכי משולב אקולוגי ופרטני  (Multilevel Analysis) יאפשר לבחון  את תרומתם המשולבת של גורמי הסיכון בשתי הרמות לרכישת זיהום בחיידק עמיד. אחת השכבות החשובות  שניתן להוסיף לניתוח זה תוגדר על ידי מערכת ממוחשבת חדשנית שתייצר משתנים מנקודת מבט גיאוגרפית, לדוגמא גודל שטח ה"השפעה" על הרכישה של חיידק עמיד.

השילוב בין תשתית הנתונים הכוללנית והרחבה ביחד עם השיטות ניתוח הנתונים החדישות ובנוסף לשימוש בטכנולוגיות גאוגרפיות תאפשר להוסיף מידע חדש על הפתוגנזה של המחלה ועל צמתי התערבות בתהליך בעלי פוטנציאל לבלימה או אולי האטה או אולי אך היפוך מגמת התפשטות העמידות של החיידקים לתכשירי האנטיביוטיקה.