שנת סיום: 2014

כותרת עבודת הדוקטורט: זיהוי הגורמים האישיים והחברתיים המסבירים את הקשר בין אפליה מדווחת ובריאות בקרב קבוצות אוכלוסייה שונות בישראל

מנחה: פרופ' אורנה בראון אפל

 המחקר הינו מחקר חתך אנליטי אשר נערך במהלך השנים 2012-2013 . המחקר בחן בפעם הראשונה מנקודת מבט אפידמיולוגית כיצד תחושת אפליה אתנית משפיעה על דיווח עצמי של בריאות פיזית ונפשית של קבוצות אתניות שונות בישראל. במחקר השתתפו 900 גברים ונשים בגילאים בין 30-65, יהודים ותיקים, עולים מברית המועצות לשעבר, אשר עלו לארץ לאחר שנת 1990 וערבים מוסלמים מאזור הצפון והמשולש. נתוני המחקר נאספו בראיון אישי פנים מול פנים בבית הנבדק, באמצעות שאלונים אנונימיים. ניתוח הנתונים הסטטיסטי נעשה בשלוש רמות רגרסיות: חד משתנית, דו משתנית ורב משתנית. כמו כן נעשה שימוש בשיטת ניתוח משוואות מבניות- Structural Equation Modeling (SEM): בכדי  לקבל מדדי הערכה על טיב המודל המוצע, ולהציג גראפית מערכת משוואות של קשרים בין משתני המחקר השונים.

 מתוצאות המחקר עלה, כי 59% מהערבים דיווחו על תחושת אפליה במצבים שונים, לעומת 36% בקרב העולים, ו 32.5% בקרב היהודים הוותיקים.  הערבים דיווחו על תחושת אפליה גבוהה במיוחד ביחס של המשטרה, בפנייה למוסדות הציבור ובמקומות הציבוריים. לעומת זאת, היהודים והעולים דיווחו על תחושת אפליה גבוהה בלימודים, בקבלת שכר בעבודה ובקבלה לעבודה. בבדיקת הקשר בין תחושת אפליה אתנית לבין בריאות ולאחר נלקחו בחשבון המשתנים סוציו-דמוגרפים נמצא כי, יהודים ותיקים ורוסים אשר דווחו על תחושת אפליה גבוהה, דיווחו גם על בריאות גרועה יותר, כלומר יתכן שתחושת אפליה גבוהה יותר פוגעת בבריאות הפיזית והנפשית של היהודים הוותיקים והעולים. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין תחושת אפליה אתנית לבריאות הפיזית והנפשית של הערבים, כלומר, בקרב הערבים אין עדות לכך  שתחושת האפליה השפיעה על הבריאות שלהם.