בריאות הקהילה קורסי בחירה מגמה

בריאות הקהילה קורסי בחירה מגמה

  • שם הקורס: מבוא לבריאות העובד והסביבה

    מרצה: ד"ר יונה אמסטר

    מספר קורס: 286.4110

    The field of environmental and occupational health is inter-disciplinary and broad.  We will provide the students with a broad overview of the core topics of environmental and occupational health including toxicological concepts (source, exposure pathway, route of absorption, target organ, dose-response, susceptibility and effect), use of epidemiologic tools (sentinel events, relative and attributable risk, case-control studies, prospective cohort, cross-section, and time-series methods), and significance of major environmental exposures (ambient air and water pollution), and occupational exposures (gasses, metals, pesticides, and ionizing  radiation). The course will focus on global environmental and occupational health problems and how policy, politics and leadership can impart a positive health impact on global communities.

    In addition to the core topics listed above, we will discuss some of the societal aspects of environmental and occupational health including international disparities in disease incidence, impact of environmental exposures on susceptible populations, environmental and occupational health legislation, ethics and advocacy.  We will practice critical review of the epidemiological literature and apply the concepts discussed in the course to real-world environmental and occupational public health hazards.

     

  • שם הקורס: אורחות חיים

    מרצה: פרופ' רונית אנדוולט

    מספר קורס: 286.4350

     

     

    הבנת החשיבות של התזונה הפעילות הגופנית ומניעת העישון מבחינת בריאות הציבור ובריאות הפרט במהלך החיים ובמצבי מחלה שונים. הקניית כלים לניתוח צרכי הפעילות הגופנית והתזונה באוכלוסיות השונות. הכרת דרכים, שיטות ותכניות לביצוע פעילות גופנית ותזונה נבונה ומניעת עישון. לימוד דרכים למדידה, הערכה ומעקב אחרי פעילות גופנית הערכה תזונתית ומניעת עישון.

  • שם הקורס: אפדימיולוגיה סביבתית-שיטות GIS

    מרצה: ד"ר יהונתן דובנוב

    מספר קורס: 286.4963

     

    להקנות הבנה ויכולת בנושאים הבאים: שיטות להערכת החשיפה לגורמי סיכון סביבתיים, איסוף נתונים, סוגי מחקר אפידמיולוגים-סביבתיים, בעיות מתודולוגית בפענוח נתוני תחלואה ותמותה והערכת קשר האפשרי עם גורמי סיכון סביבתיים, הכרת שימוש בפענוח מרחבי והערכת סיכון בריאותי.

  • שם הקורס: אתגרים ניהוליים וחברתיים בתחלואה כרונית

    מרצה: פרופ' רונית אנדוולט

    מספר קורס: 286.4380

    מטרות הלימודים: הקניית מיומנויות חיפוש ידע בנושא התחלואה הכרונית, הבנה של  שיטות מחקר באפידמיולוגיה אופייניות לתחום, הכרות עם אפשרויות ניהול התחלואה באספקטים החברתיים של ההתמודדות עם המחלה. קריאה ביקורתית של מדדי בריאות במחלות כרוניות, הבנה של תהליכים חברתיים המאפיינים את המחלות הכרוניות, מדידת איכות רפואית וניהול נכון של השירותים הרפואיים. הלימוד ילווה בהתנסות אישית בחיפוש ממוחשב וכן בבניית מחקר מבוסס מקרה בתחום. הקורס נועד לתת כלים להבנת מרכיבי המחלה השונים לאו דווקא הרפואיים, לקריאה חוקרת בתחום המחלות הכרוניות הרלוונטיים לסטודנטים בקשת ההתמחויות בבריאות הציבור.

     

     

  • שם הקורס: אתיקה ומשפט במחקר בבנ"א - GCP

    שמות המרצים: עו"ד רוניה רובינשטיין, פרופ' גיא אנוש, ד"ר עו"ד מאיה פלד רז

    מספר הקורס: 290.4077 (נלמד במסגרת החוג לסיעוד). להרשמה לקורס - נא לפנות למזכירות ביה"ס

    פורמט הקורס: מקוון א-סינכרוני, למעט מפגש פרונטאלי בן שעתיים בסוף הסמסטר.

    מועדי הקורס: חומרי הקורס יעלו למודל כל יום רביעי עד שעה 10:00 בבוקר. שיעור פרונטאלי יתקיים ביום שישי ה- 7/1/22, בשעה 8:30.

    תיאור הקורס:

    מחקר בבני אדם הינו לב ליבה של הקידמה המדעית והתפתחות הטכנולוגיות הרפואיות המסחריות. בלעדיו היו הרפואה, מדעי הבריאות והמדע בכלל קופאים על שמריהם, ובריאות כלל הציבור היתה ניזוקה קשות. עם זאת, ההיסטוריה של המחקר בבני אדם – הרפואי בעיקר  אך לא בלבד – מעידה על כפל נאמנות אינהרנטי, הטמון בכל סיטואציה של מחקר בבני אדם, ועל סכנות העולות מכפל נאמנות זה לזכויותיהם של הפרטים המשתתפים במחקר ולאפשרות להסתמך על תוצאותיו.

    נוכח מקרים רבים של תקלות ופגיעה בזכויותיהם של הפרטים המשתתפים, גובשה אמנת הלסינקי בדבר ההיבטים האתיים של ניסויים בבני אדם וגובש סטנדרט בינלאומי הנקרא Good Clinical Practice וכן מסגרת רגולטורית שמטרתה להבטיח את רווחתם, בטיחותם וזכויותיהם של המשתתפים במחקר, וכן להבטיח התנהלות מדעית תקינה ואמינה.

    במסגרת קורס זה יידון המתח בין אינטרס קידומו של המחקר וקידום בריאות הציבור לבין אינטרס ההגנה על הנחקרים, ויבחנו בעין ביקורתית ההסדרים המשפטיים, לרבות GCP,  והקודים האתיים, אשר באו לעולם במטרה ליישב מתח זה.

    מטרות הקורס:

    • להקנות ידע וכלים לניהול וביצוע מחקרים רפואיים בבני אדם;
    • הכרות עם פרוצדורות, חוקים, מוסדות – לאומיים ובינלאומיים, ובפרט נוהל משרד הבריאות ו- ICH-GCP;
    • היכרות עם מנגנוני הפיקוח והבקרה שפועלים בישראל ובעולם;
    • חשיפת הסטודנטים למורכבות האתית של מחקר בבני אדם במכלול התחומים;
    • מתן כלים לזיהוי בעיות אתיות במחקר ולהבניית פתרונות למורכבות אתיות במחקרים בבני אדם.

    בסופו של קורס זה יזכו המשתתפים בתעודתGCP.

    הרכב הציון: 100% מבחן מסכם.

    דרישות הקורס: הגשת משימות ביניים במועד, נוכחות במפגש הפרונטלי האחרון, מבחן (פרונטלי בכפוף למגבלות הקורונה).

  • שם הקורס: הפרעות נוירו התפתחותיות

    מרצה:פרופ' סטיבן לוין

    מספר קורס: 286.4187

    הפרעות נוירו-התפתחותיות (למשל, הפרעות על הספקטרום האוטיסטי או הפרעת קשב וריכוז) הן קבוצה של מצבים שמופיעים בתקופת ההתפתחות. הפרעות אלו מופיעות בדרך כלל בהתפתחות המוקדמת, לרוב לפני שהילד נכנס לבית הספר, ועשויות לכלול ליקויים התפתחותיים בתפקוד האישי, החברתי, הלימודי או התעסוקתי. הפרעות אלו נוטות להימשך כל חייו של האדם. קורס זה יבחן: (1) קריטריונים אבחוניים; (2) אפידמיולוגיה תיאורית; (3) גורמי סיכון ומניעה, ו-(4) טיפולים בהפרעות נוירו-התפתחותיות.

     

  • שם הקורס: השמנה כסוגיה בבריאות הציבור

    מרצה: ד"ר רוני אלרן-ברק

    מספר קורס: 286.4829

    נערוך הכרות עם הספרות העדכנית בתחום של השמנה. נסקור את האפידמיולוגיה הכלל עולמית של מגפת ההשמנה. נבין את הגורמים למגפה זו. ננסה לבדוק האם קיימות שיטות טיפול/מניעה יעילות להשמנה. נשאל את עצמנו האם השמנה היא כן או לא מחלה.

  • שם הקורס: השפעת מאפיינים חברתיים על בריאות

    מרצה: פרופ' אורנה בראון אפל

    מספר קורס: 286.4320

     

    הסטודנט יוכל להבין ולנתח גורמים חברתיים המשפיעים על בריאות הפרט והחברה. הסטודנט יוכל לזהות גורמים חברתיים שונים המשפיעים על בריאות ויוכל להציג את שטחי המחקר והדילמות הכלולים באפידמיולוגיה חברתית וחשיבותם להבנת התהליכים והגורמים החברתיים המסבירים פערים בבריאות בחברה לאורך החיים.  

  • שם הקורס: התמכרות מנקודת מבט של בריאות הציבור

    מרצה: פרופ' שרון שניטמן

    מספר קורס: 286.4371

     

    An important social problem facing our society today is that of drug use/abuse. This problem cuts across all cultures, as well as across social class, gender, and ethnic groups. It affects the economy of the country as a whole and the well-being of individuals, families and the communities in which they live. In order to understand this problem better, this course attempts to place "drugs" in a sociological perspective and through using the sociological imagination. This means that we will discuss the multidimensionality of substance use which includes the pharmacological dimension, psychological dimension, and the social dimension of drugs.  We will study both legal (tobacco and alcohol) drugs and illegal drugs (Amphetamines, cocaine, marijuana, etc). We will examine different models to understand addiction. We will also critically examine drug polices and their indenteded and unintended effects.

  • שם הקורס: מדיניות חיסונים

    מרצה: פרופ' שמואל רשפון

    מספר קורס: 286.4250

    מטרות הקורס: הכרת עקרונות חיסון הפרט וחיסון אוכלוסיות. פיתוח חיסונים. תהליכי הכללת חיסונים בתכניות השגרה של גיל הילדות. תכנית חיסוני השגרה של גיל הילדות בישראל: עבר, הווה ועתיד. חיסון מבוגרים. חיסון עובדי מערכת הבריאות וחיסון היוצאים לחו"ל.  היבטים אתיים וחוקיים של חיסונים.

  • שם הקורס:מושגי מפתח בקידום בריאות

    מרצה: ד"ר מיקה מורן

    מספר קורס: 286.4301

    קורס זה יסקור מושגי יסוד בקידום בריאות הכוללים את ההתפתחות ההיסטורית של קידום בריאות, אמנות מרכזיות בקידום בריאות, ומודלים תיאורטיים ומעשיים בקידום בריאות. בנוסף, הקורס יסקור נושאים נבחרים שהינם רלבנטיים לעוסקות בקידום בריאות וקיימות, כגון: תזונה, קיימות סביבתית, ותחבורה. הקורס יכלול הרצאות אורחות עם מומחיות מובילות בתחומן, וכן דיונים פעילים בכיתה.

  • שם הקורס: מחשבות והתנהגויות אובדניות: מבוא ונושאים מתקדמים

    מרצה:פרופ' סטיבן לוין

    מספר קורס: 286.4185

    מטרת קורס זה הינה להכיר לסטודנטים את תחום המחקר הנוגע באובדנות. אובדנות מורכבת מרכיבים קוגניטיביים (למשל, מחשבות אובדניות) והתנהגותיים (למשל, ניסיונות התאבדות). קורס זה בוחן באופן ביקורתי את ההיבטים הבאים (1) ההיסטוריה של אובדנות והגדרותיה; (2) עיצוב מערך מחקר בתחום; (3) אפידמיולוגיה; (3) גורמי סיכון; (4) אסטרטגיות מניעה; ו (5) סוגיות חדשות שעולות בתחום.

     

  • שם הקורס: סביבות מקדמות בריאות ובנות קיימא

    מרצה:ד"ר מיקה מורן

    מספר קורס: 286.4177

    סביבות בריאות מלבד היותן נטולות מזהמים, הן אלו שבהן א/נשים וקהילות יכולות/ים לנהל אורח חיים בריא ופעיל. בעשורים האחרונים, הנושא של סביבות מקדמות בריאות צמח כתת-תחום בבריאות הציבור אשר עוסק במגוון גורמים חברתיים וסביבתיים תומכים בבריאות, כגון: הון חברתי, סביבות מזון בריא, נגישות לשירותי בריאות, בטיחות בדרכים, ביטחון אישי, והליכתיוּת (walkability) המתבטאת ברמות גבוהות של צפיפות מגורים, קישוריות רחובות ועירוב שימושי קרקע. הקורס יספק לסטודנטיות/ים מבוא והכרות ראשונית עם התחום של בריאות עירונית מנקודת מבט רב-תחומית. יוצגו תיאוריות ומודלים המקשרים בין תכנון עירוני לבריאות הציבור; תיערך סקירה מקיפה של אתגרים והזדמנויות ביצירה ובתחזוקה של ערים בריאות; ותיערך סקירה של גישות מחקריות בתחום. 

     

  • שם הקורס: סוגיות בממשל ובריאות

    מרצה: פרופ' מיה נגב

    מספר קורס: 286.4365

    מטרות הקורס:

    הכרות עם מושגי יסוד במדיניות ציבורית, ויכולת ליישמם בעולם התוכן של הסטודנטים

    הכרות עם כלי מדיניות ויכולת לנתחם

    הכרות עם גישות ומודלים לתיאור וניתוח של תהליכי קביעת מדיניות, ויכולת ליישמם בניתוח מקרי בוחן במדיניות במערכת הבריאות בישראל

    הסטודנטים ייקחו חלק פעיל בהצגת וניתוח מקרי חקר במדיניות ציבורית בבריאות.

  • שם הקורס: קידום בריאות בני נוער

    מרצה: פרופ' דיאן לוין

    מספר קורס: 286.4341

    הקורס מתמקד בתחומי הבריאות העיקריים הרלוונטיים לבני נוער בישראל ובעולם (בני +12-18)  וכן בניסיון המצטבר להשפיע עליהם באמצעות קידום הבריאות. הקורס מתאים לסטודנטים בעלי רקע אקדמי או מקצועי בתחום  הבריאות/הרווחה.

  • שם הקורס: שיטות מחקר איכותניות

    מרצה: פרופ' ענת גסר-אדלסבורג

    מספר קורס: 286.4116

     

    בעשורים האחרונים גדלה ההכרה בספרות המקצועית העוסקת בבריאות הציבור בחשיבות ובתרומה הרבה של מחקר איכותני לתחום. הנושאים והבעיות בבריאות הציבור מורכבים ונוגעים לגורמים רבים: חברתיים, כלכליים, פוליטיים, אתניים, סביבתיים, וגנטיים. בנוסף, בעשורים האחרונים עולים בעיות ומחלות חדשות ומתפתחות ברמה המקומית והבינלאומית, המחייבות גישה בינתחומית ושיטות מחקר משולבות. כתוצאה מכל אלה אנשים שעוסקים בבריאות הציבור וחוקרים בתחום מכירים בצורך ברכישת גישות מחקריות מרובות להבנת בעיות ופיתוח תוכניות התערבות אפקטיביות בנושאי בריאות הציבור.

  • שם הקורס: תזונה וסרטן

    מרצה: פרופ' ליטל קינן-בוקר

    מספר קורס: 286.4547

    מטרות הקורס

     העשרת הידע לגבי הקשר שבין תזונה לסרטן בכלל ולסוגי סרטן מסוימים בפרט

    סקירת גישות המחקר השונות וכלי המחקר המקובלים בחקר הנושא, על יתרונותיהם וחסרונותיהם; הבנת ההשפעה שלהםעל הידע המקצועי בתחום.

    הקניית היכולת לתכנן, להפעיל ולהעריך מחקר אפידמיולוגי בנושא הקשר שבין תזונה וסרטן.

    הערכת הקשר הסיבתי בין תזונה וסרטן.

  • שם הקורס: תיאוריות ומודלים המתארים התנהגות בריאותית

    מרצה: פרופ' שרון שניטמן

    מספר קורס: 286.4340

    הכרת המודלים המסבירים היבטים התנהגותיים בבריאות וכן את שיטות המחקר בהם חוקרים נושאים אלו.

     

  • שם הקורס: תקשורת סיכונים

    מרצה: פרופ' ענת גסר-אדלסבורג

    מספר קורס: 286.4357

     

    תקשורת סיכונים היא תחום יחסית חדש ומתפתח בעולם, הצובר תאוצה בשנים האחרונות. תחום תקשורת סיכונים הינו תחום הקשור לשיווק חברתי והוא מאפשר התייחסות למעגלי חברה, תרבות, בריאות ותקשורת באופן שמשפיע ישירות על מדיניות ציבורית. תקשורת סיכונים משלבת בתוכה שאלות מרתקות של היחסים בין גופים ממשלתיים, שימושם בתקשורת והעברתו של המסר לקהלי היעד. כיצד ליידע נכונה את הציבור על מצבי סיכון, מה צריך להיות היחס בין תפיסות הציבור למידע שיקבל, כיצד יש לנסח עבור הציבור מסרים אפקטיביים.